Hvad er momsloven?
Momsloven er et sæt regler, som momsregistrerede danske virksomheder skal rette sig efter. Med andre ord er det alle de betingelser og krav, der omhandler moms – lige fra en virksomheds momspligt til hvordan en virksomhed afregner og indberetter moms.
Dermed er det også vigtigt at være klar over, hvad moms er for en størrelse. Meromsætningsafgift forkortes i daglig tale moms. Det er et skattetillæg, som lægges oven i varer eller ydelsers pris.
Den statslige skatteafgift ligger som udgangspunkt på 25 % af varens pris, men kan også være på 6 % og 12 %. Det afhænger af den enkelte vare eller ydelse.
Har du haft rejseudgifter i forbindelse med en forretningsrejse i udlandet? Så kan du få momsrefusion. Acubiz hjælper dig med at gøre en ellers omfattende ansøgningsproces, let, enkel og effektiv.
Hvornår er din virksomhed omfattet af momsloven?
Er du en momsregisteret virksomhed, skal du følge momsloven. Din virksomhed skal momsregistreres, hvis du omsætter for mere end 50.000 kr. om året. Det er momsgrænsen i Danmark.
Du skal her være opmærksom på, at det er din omsætning (hvor meget du sælger) og ikke din fortjeneste (hvor meget du har tjent), der afgør, om du behøver at momsregistrere dig.
Her er det også vigtigt at være klar over, at du ikke skal vente med at momsregistrere din virksomhed, til du rammer de gyldne 50.000 kr. i årlig omsætning. Du skal momsregistrere virksomheden i det øjeblik, du ser en forventet omsætning på 50.000 kroner eller mere i en 12 måneders periode.
Som momsregistreret virksomhed skal du derfor pålægge 25 % på de varer og ydelser, du sælger. Samtidig kan du også trække momsen fra på det, du køber til din virksomhed.
Momsfritagelse og momsfri ydelser
I momsloven er der også regler for momsfritagelse. Der er momsfrie virksomheder, der er undtaget for moms. For de virksomheder gælder en lønsumafgift i stedet. Lønsumafgiften er en afgift pålagt virksomheder, der sælger momsfritagede ydelser.
Momfritagede virksomheder kan være:
- Læger
- Psykologer
- Tandlæger
- Fysioterapeuter
- Bedemænd
- Banker
Momsfritagede ydelser kan være:
- Bisættelser
- Flyrejser
- Togrejser
- Taxature
- Velgørenhedsarrangementer
- Kulturelle aktiviteter
Du kan dog godt være en momsfritaget virksomhed, men stadig føre momspligtigt salg. Det kan eksempelvis være en fysioterapeut, der udfører momsfritagede behandlinger, men sælger momspligtigt træningsudstyr.
Momsafregning – hvordan afregner du moms?
Du skal afregne din moms med Skattestyrelsen (tidl. SKAT). For at lave en momsafregning med dem skal du først kende forskellen på købs- og salgsmoms i din virksomhed.
Købsmoms er indgået moms (alle indgåede varer), mens salgsmoms er udgående moms (alle udgående varer). Differencen mellem de to afslører, om du har moms til gode, eller om du i stedet skylder.
Er din købsmoms større end din salgsmoms, betaler Skattestyrelsen dig differencen mellem de to. Forholder det sig derimod omvendt, skylder du i stedet Skattestyrelsen penge.
Momsindberetning ifølge momsloven
Som momsregistreret virksomhed er du forpligtet til at momsindberette til Skattestyrelsen. Du finder indberetningen under TastSelv Erhverv.
Det er din omsætning, der er afgørende for, hvor ofte du skal indberette din moms:
- Hver måned: Har din virksomhed en omsætning på mere end 50 millioner kroner årligt, er du forpligtet til at momsindberette hver måned.
- Hvert kvartal: Omsætter du for 5-50 millioner kroner om året, skal du hvert kvartal indberette din moms. Nystartede virksomheder skal det første halvandet år indberette moms hvert kvartal, uanset hvad de omsætter for.
- Hvert halve år: Ligger den årlige omsætning på 0-5 millioner kroner, er det et krav, at du indberetter hvert halve år.
Der er frister for, hvornår du senest skal indberette din moms. Og det er vigtigt for dig, at du indberetter til tiden – ellers risikerer du at få en bøde. Hos Skattestyrelsen kan du få et overblik over momsfristerne.
Vil du vide mere?
Har du brug for at blive klogere på, hvordan vi kan hjælpe din virksomhed med en let og effektiv håndtering af moms, fakturaer og andre udgifter, er du velkommen til at kontakte os.
Så finder vi den bedste løsning for din virksomhed.